Site Overlay

ENplus A1 vs. DINplus: De Kwaliteitsnormen voor Houtpellets

Houtpellets zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een duurzame en efficiënte bron van brandstof voor pelletkachels en pelletketels. Bij het kiezen van houtpellets is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kwaliteitsnormen die worden gebruikt om de prestaties en betrouwbaarheid van deze brandstof te beoordelen. Twee van de meest erkende normen voor houtpellets zijn ENplus A1 en DINplus. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen deze normen en welke rol ze spelen bij de keuze van de juiste houtpellets voor uw verwarmingssysteem.

Wat is ENplus A1?

ENplus A1 is een Europese kwaliteitsstandaard voor houtpellets. Het is ontwikkeld door AEBIOM (European Biomass Association) om de kwaliteit en de prestaties van houtpellets op de Europese markt te waarborgen. Deze norm stelt strikte eisen aan verschillende aspecten van de productie, opslag en levering van houtpellets.

ENplus A1 Specificaties:

 • Diameter: Houtpellets die voldoen aan de ENplus A1-norm moeten een diameter hebben tussen 6 mm en 8 mm.
 • Lengte: De lengte van de pellets moet tussen 3,15 mm en 40 mm liggen.
 • Vochtgehalte: Het vochtgehalte van de pellets mag niet hoger zijn dan 10%.
 • Asgehalte: Het asgehalte moet minder dan 0,7% van het totale gewicht van de pellets bedragen.
 • Calorische Waarde: De calorische waarde moet ten minste 4,6 kWh/kg bedragen.
 • Duurzaamheid: ENplus A1 stelt ook eisen aan duurzaamheid en traceerbaarheid van de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van houtpellets.

Wat is DINplus?

DINplus is een Duitse kwaliteitsstandaard voor houtpellets die is ontwikkeld door het Deutsche Pelletinstitut (Duitse Pelletinstituut). Deze norm is specifiek gericht op de Duitse markt, maar wordt ook erkend in andere Europese landen.

DINplus Specificaties:

 • Diameter: Houtpellets die voldoen aan de DINplus-norm moeten een diameter hebben van 6 mm.
 • Lengte: De lengte van de pellets moet tussen 3,15 mm en 40 mm liggen.
 • Vochtgehalte: Het vochtgehalte van de pellets mag niet hoger zijn dan 10%.
 • Asgehalte: Het asgehalte moet minder dan 0,5% van het totale gewicht van de pellets bedragen.
 • Calorische Waarde: De calorische waarde moet ten minste 4,7 kWh/kg bedragen.
 • Duurzaamheid: DINplus legt ook nadruk op duurzaamheid en traceerbaarheid van grondstoffen.

De Belangrijkste Verschillen

Hoewel zowel ENplus A1 als DINplus strenge normen stellen voor de kwaliteit van houtpellets, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide normen:

1. Asgehalte

Het asgehalte is een van de meest opvallende verschillen. ENplus A1 staat een asgehalte van maximaal 0,7% toe, terwijl DINplus een lager maximum van 0,5% hanteert. Dit betekent dat DINplus-pellets over het algemeen minder as produceren tijdens verbranding, wat kan resulteren in minder frequent onderhoud van uw pelletkachel of pelletketel.

2. Calorische Waarde

DINplus vereist een iets hogere calorische waarde (minimaal 4,7 kWh/kg) dan ENplus A1 (minimaal 4,6 kWh/kg). Dit betekent dat DINplus-pellets potentieel iets meer warmte kunnen genereren per kilogram brandstof.

3. Duurzaamheid

Beide normen leggen de nadruk op duurzaamheid en traceerbaarheid van grondstoffen, maar er kunnen kleine verschillen zijn in de vereisten voor certificering en rapportage.

Welke Norm Moet U Kiezen?

Het kiezen tussen ENplus A1 en DINplus hangt af van verschillende factoren, waaronder uw locatie, verwarmingssysteem en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Locatie: Als u zich in Duitsland of een ander land bevindt waar DINplus wijdverspreid is, kan het handig zijn om DINplus-gecertificeerde pellets te gebruiken, omdat deze gemakkelijker beschikbaar kunnen zijn.
 • Verwarmingssysteem: Sommige pelletkachels en pelletketels geven de voorkeur aan pellets met bepaalde specificaties. Raadpleeg de handleiding van uw verwarmingssysteem om te zien welke norm het meest geschikt is.
 • Persoonlijke Voorkeur: Als u belang hecht aan een lager asgehalte en een iets hogere calorische waarde, kunt u de voorkeur geven aan DINplus-gecertificeerde pellets. Als u zich meer richt op ENplus A1, bent u mogelijk flexibeler in uw keuze.

Conclusie

Zowel ENplus A1 als DINplus zijn kwaliteitsnormen die de prestaties en betrouwbaarheid van houtpellets waarborgen. De keuze tussen de twee hangt af van uw locatie, verwarmingssysteem en persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om te zorgen voor een constante aanvoer van hoogwaardige pellets om ervoor te zorgen dat uw pelletkachel of pelletketel efficiënt en betrouwbaar blijft werken. Ongeacht welke norm u kiest, zorg ervoor dat u pellets koopt bij een betrouwbare leverancier om de kwaliteit en prestaties te waarborgen.